eComStation?
Als ik vertel dat ik met eComStation (eCS) werk, een distributie van OS/2, dan krijg ik de opmerking "wat is dat?", en als je dat hebt uitgelegd "oh, maar dat bestaat toch niet meer!". eComStation is een besturingssysteem, gelijk Windows, alleen met een aantal voordelen.

Waarom eComStation?
Dit besturingssysteem geeft de gebruiker de mogelijkheid om OS/2, Windows 3.1 en DOS programma's naadloos door elkaar te gebruiken. Daar kan aan worden toegevoegd Java programma's, QT programma's, via ODIN Windows 32bit programma's, via naar OS/2 geporte Linux bibliotheken opnieuw gecompileerde Linux programma's. Er is Python, Perl, Pascal, C++, REXX, TCL-TK, Open Watcom... Klinkt allemaal mooi, maar wat heb ik er aan?

Bij Windows moet je vaak met de introductie van een nieuwe versie allerlei drivers en programma's upgraden, vrij vertaald, je moet opnieuw geld neer tellen voor software die in functionaliteit hetzelfde doet als van voor de upgrade. Veel hardware fabrikanten ondersteunen vaak hun hardware niet meer zodra Windows twee versies verder is. Echter jouw apparaat functioneert nog prima, ziet er nog goed uit en heeft nauwelijks slijtage sporen. Maar je moet dat door het gevoerde beleid wel weggooien omdat er geen driver meer is. Bij eComStation komt dat niet voor! Alle drivers vanaf OS/2 versie 2.1 werken nog steeds volledig en zonder haperen! Je kunt dus jouw hardware gebruiken totdat het echt versleten is!

Ik had het al even kort genoemd. Software. Je gebruikt nog een "oud" programma. In Windows blijkt dat niet meer te gaan, maar in eComStation kun je het gewoon draaien. Ook dat leuke programmaatje uit 1987 doet het nog prima. Sterker nog, je kunt zelfs tekst uit dit programma kopiëren en in dit programma plakken terwijl die functie in het geheel niet in het pakket aanwezig is! Ook modernere software is volop beschikbaar, Mozilla Suite, Firefox, Thunderbird, Lotus Smart Suite, Open Office... Kortom, jij kiest waarmee je werkt en niet de software leverancier.

Jouw installatie is waardevast en gaat jaren mee!
In 2005 heb ik eComStation 1.2 NL op mijn systeem geïnstalleerd, daar werk ik nu nog steeds mee! Mijn vorige installatie dateerde uit 1996!, alleen wat drivers geupdate omdat er USB op de markt kwam, het moederbord een andere "ICH" meegekregen had en de vaste schijven een niet meer te managen omvang hadden gekregen. Zet daar eens Windows tegenover! Door het driver model kun je de hardware gebruiken totdat het echt versleten is.

Nog meer voordelen
Op de achtergrond is OS/2 c.q. eCS beter doordacht. Wat dacht je van één (ja, je leest het goed, 1!) videodriver voor alle videokaarten! Kaart stuk?, koop een tweede hands of een nieuw en plug die erin, niks drivers downloaden! Insteken, aanzetten en verder gaan! Met USB heb je voor Windows drivers nodig, vaak aangeleverd op CD, voor OS/2 c.q. eCS gaat dat iets anders. Een card reader kun je gewoon monteren. Je hebt geen driver software nodig, het is aansluiten en werken! En zelfs beter dan in Windows. Daar ben Je voor elke type slot een stationsletter kwijt, in eCS wordt er eerst gekeken, geen kaart in het slot, dan ook geen stationsletter toegekend. Het besturingssysteem legt je dus GEEN beperkingen op zoals bijvoorbeeld bij dat Windows. De kracht van de huidige processoren komt geheel ten goede aan eCS en wordt niet verbruikt door programma's die jouw computer "veilig" moeten maken. Het is OS/2 c.q. eComStation die de computer bestuurt en laat anderen daar niet in toe, dus je hebt geen last van indringers, virussen enz.

Zijn er ook nadelen?
Zeker, het probleem is dat de industrie alleen maar kijkt naar dat Windows, de rest bestaat gewoon niet! Dus een moederbord koop je niet 123. Je zult eerst moeten investeren in onderzoek of alle chipsets wel door eComStation ondersteunt worden en zo niet of er dan een vervanging is door middel van een insteekkaart. Dat is dus even lastiger. Het wordt echter wel steeds beter. Met de laatste versie van eComStation wordt zo uit de "doos" meer ondersteund, maar er zijn moederborden die het beter doen dan anderen. Harde schijven, hoe groter hoe beter? Bedenk wel dat alles in een klein doosje moet en wat technisch haalbaar is wil nog niet zeggen even betrouwbaar. Een "kleine" schijf is betrouwbaarder omdat de sporen op een kleine schijf breder zijn en minder dicht op elkaar liggen. Er treden dus minder lees- en schrijffouten op, er is dus netto minder onderhoud nodig. Uiteraard zijn er gebruikers die graag alle films op hun pc willen hebben, ik heb daar een aparte dvd-speler voor. Het is dus ook zaak goed na te denken over wat je met je computer wil gaan doen.