Wat is EJE?
EJE staat voor Everyone's Java Editor en is een eenvoudige Java-editor, perfect om Java te leren, zonder het moeten leren van een complex ontwikkelingsinstrument. EJE is multi-platform (geschreven in Java), lichtgewicht, gebruiksvriendelijk en heeft een aantal handige basisfuncties. Een goede hulp om te beginnen met Java!

EJE's kenmerken:
  • Compileren en direct uitvoeren vanuit EJE is de eenvoudigste manier
  • Java syntaxisaccentuering
  • Code Fragmenten Template
  • Complete set sneltoetsen
  • Javadoc ondersteuning
  • Afdruk ondersteuning
  • Java documentatie via een interne browser zichtbaar
  • En nog veel meer handige functies

Systeemvereisten
  • Versie 1.6.0 Build 27 GA5 SDK(2013-02-17)


EJE op een eComStation machine met Open JDK


Installeren van EJE
Download eje_3.2.zip (488Kb). Open het zip bestand, je ziet dan een map(directory) met de naam "EJE". Kopieer deze map(directory) naar de vaste schijf. Wis de batch bestanden in deze map(directory), ze zijn niet geschreven voor OS/2. Dat is alles. Latere versies hebben een hogere versie van Java nodig.

Het cmd bestand
Het programma werkt goed met Open JDK in OS/2-eCS. Ik heb een EJE.cmd bestand met de volgende inhoud;
@echo off
set BEGINLIBPATH=[station: java]\JAVA160\bin
set path=[station: java]\JAVA160\bin
set CLASSPATH=
set JAVA_HOME=[station: java]\JAVA160\bin
set SWING_HOME=[station: java]\JAVA160\bin
set JAVAPATH=[station: java]\JAVA160
[station: EJE]
cd [station: EJE]\EJE
java -Duser.home=[station: EJE]\eje -classpath . com.cdsc.eje.gui.EJE 2>eje-bugs.txt
Ik gebruik 2 aparte mappen(directories), een voor Java en een voor EJE met de door het programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

  • [station: java] = station met Java
  • [station: EJE] = station met EJE

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewaar het bestand en geef het de naam van jouw keuze of gebruik het bestand uit onderstaande distributie. Dit bestand wordt gekopieerd naar de "EJE" map(directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan.

Parameters / opties verklaard
  • Met de specificatie "-Duser.home=[station: EJE]\eje" wordt ervoor gezorgd dat EJE alle benodigde bestanden in de eigen directory opslaat inplaats van in de Home directory.
  • De toevoeging "2>eje-bugs.txt" zorgt ervoor dat foutmeldingen in het bestand "eje-bugs.txt" worden bewaard. De 2 in "2>" is geen typefout!

Opstarten van het programma
Het zal je vragen om de volgende versie te downloaden. Je krijgt dan de verkeerde versie, namelijk degene die al is ge‹nstalleerd. Jouw antwoord zal zijn: NEE! Programma start. De volgende vraag is waar het de SDK kan vinden. Ik heb van alles geprobeerd, het lijkt erop dat het OS/2-eCS systeem niet begrepen wordt en het zoekt een bepaalde map. Gebruik de knop "annuleren". Ik heb geprobeerd om het programma "Hello World" te compileren. Dit programma werd gebouwd, zie de schermafdruk. Heb de ontwikkelaar bevraagd en kreeg antwoord, moet het zelf oplossen. Okay, al bladerend door de broncode blijkt dat de map(directory) "jre" wordt gevraagd. Dit staat voor Java Runtime Edition, niet de Java Developer Kit. Misschien dat ik op een dag het opnieuw zal compileren, op de OS/2-eCS manier.

EJE op een eComStation machine met OpenJDK en klaar met het compileren van een programma


Download
In het bestand zit bovenstaand cmd bestand (alle schijfletters staan op C:) en een EJE icoontje: EJE-ecs.zip.

revisie 16 februari 2017