Wat is ImageJ?
ImageJ is een publiek domein Java beeldverwerkingsprogramma, geïnspireerd door de NIH Image voor de Macintosh. Het draait op elke computer met Java 1.4 of hoger virtuele machine. Dus ook op een OS/2 of een eComStation machine met Open JDK.

ImageJ kan 8-bit, 16-bit en 32-bits afbeeldingen weergeven, bewerken, analyseren, verwerken, opslaan en afdrukken. Het kan veel beeldformaten aan zoals TIFF, GIF, JPEG, BMP, DICOM, FITS en "raw". Het ondersteunt "stacks", een reeks beelden die een enkel venster delen. Het is multithreaded, kan tijdrovende handelingen zoals het lezen van een bestand uitvoeren in parallel met andere activiteiten. Er zijn vele berekeningen en metingen mogelijk inclusief geometrische transformaties. Het zoombereik loop van 32:1 tot 1:32. Alle analyse en bewerkingsfuncties zijn beschikbaar op elke vergrotingsfactor.

ImageJ startscherm met menu


ImageJ is een wetenschappelijk instrument en daardoor uitsluitend verkrijgbaar in de Engelse taal. Er zijn geen vertalingen van ImageJ, ik heb ze niet kunnen ontdekken. ImageJ wordt actief onderhouden, minimaal een update eens per maand. Er is waanzinnig veel documentatie over ImageJ en het werken met ImageJ.

Systeemvereisten
  • OpenJDK versie 1.6GA of 1.6GA5, bij de andere versies wordt het menu niet afgebeeld. (tickets #189 en #199)
  • Minimaal 512Mb RAM intern geheugen.

Installeren van ImageJ
ImageJ kan geïnstalleerd worden op een computer met Java vooraf geïnstalleerd. Voor de laatste volledige distributie (met inbegrip van macro's, plugins en LUT's) moet ij150.zip (4,1 MB) worden gedownload. Open het zip bestand met bijvoorbeeld FC/2 en kopieer de directory "ImageJ" naar een geschikte locatie. De map/directory "ImageJ.app" kan direct worden gewist. De bestanden "run" en "ImageJ.exe" (windows) kunnen ook direct worden gewist.

De distributie kan bijgewerkt worden naar de laatste versie (nu 1.51o) door Help--> "Update ImageJ" opdracht uit te voeren. Je krijgt een melding met welke versie je draait en wat de nieuwe versie is en of je wil doorgaan met bijwerken (upgraden).

Kopieer de inhoud van het hier te downloaden bestand ImageJ-eCS naar de map(directory) "ImageJ". Maak een nieuw programma object aan. Geef bij "Pad en bestandsnaam:" op "[drive: ImageJ]\ImageJ\ImageJ.cmd". In het tabblad "Sessie" "OS/2 venster", "Starten als pictogram" en "Venster sluiten bij einde programma" aanvinken. In het tabblad "Algemeen" kan bij "Naam" ImageJ versie 1.51o worden opgegeven.

Het te gebruiken cmd bestand
De laatste versie werkt goed samen met Open JDK onder OS/2-eCS. Ik heb een ImageJ.cmd gemaakt met de volgende inhoud;
@echo off
set path=[drive: java]\JAVA\JAVA160\bin
set BEGINLIBPATH=[drive: java]\JAVA\JAVA160\bin
set CLASSPATH= 
[drive: ImageJ]
cd [drive: ImageJ]\ImageJ
java -Xmx1024m -jar ij.jar
Ik gebruik 2 aparte partities, een voor Java en een voor ImageJ zelf met de door het programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

  • [drive: java] = station met Java
  • [drive: ImageJ] = station met ImageJ

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewaar het bestand en geef het de naam ImageJ.cmd. Dit bestand wordt gekopieerd naar de ImageJ map(directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan. Bij de geheugenspecificatie staat "-Xmx1024m", meer is beter, maar je moet het wel hebben. Als ImageJ meer nodig heeft volgt er een foutmelding. Java heeft fysiek geheugen nodig, er is geen maximum gesteld voor OS/2-eCS, maar OS/2-eCS zelf kan slechts 4Gb adresseren.

ImageJ met foto en enkele geactiveerde menuopties


Download
In het bestand zit bovenstaand cmd bestand (alle schijfletters staan op C:) en een OS/2 ImageJ icoontje: ImageJ-eCS.zip

revisie 17 juni 2017