Wat is JGPSTrackEdit?
JGPSTrackEdit is een hulpmiddel voor het bewerken van gps tracks en het plannen van (meerdaagse) tochten (GPS track editor).

Een willekeurig aantal tracks kan worden geopend of gemaakt, tracks kunnen ook worden samengevoegd. Een track kan worden gesplitst, omgekeerd of bewerkt (bijv. gecomprimeerd en gecorrigeerd). Coördinaten kunnen worden ingevoegd of worden toegevoegd in een track (routing ondersteund) of kunnen worden verplaatst of verwijderd uit een track. Er zijn kaarten van verschillende providers beschikbaar, de standaard kaart is van OpenStreetMap.
Momenteel ondersteunde track formaten: garmin route, gpx en txc, kml of importeren van www.gpsies.com. JGPSTrackEdit kan ook worden gebruikt om stukjes kaartmateriaal te downloaden voor later offline gebruik van smartphone apps.

Systeemvereisten
  • Minimaal JRE versie 1.6
  • Grafische kaart met een resolutie van minimaal 1024x768 met 16-bits kleurdiepte.
  • Verbinding met het internet voor het downloaden van stukjes kaartmateriaal.


JGPSTrackEdit op een eComStation machine met Open JDK


Installeren van JGPSTrackEdit
Download JGPSTrackEdit_1_6_1.jar. Maak een map(directory) "JGPSTrackEdit". Kopieer het jar bestand naar de nieuwe aangemaakte map(directory). Dat is alles!

Het JGPSTE.cmd bestand
Met dit bestand start het programma JGPSTrackEdit. Ik heb een JGPSTE.cmd bestand met de volgende inhoud;
@echo off
set path=[drive: java]\JAVA160ga5\bin
set BEGINLIBPATH=[drive: java]\JAVA160ga5\bin
set CLASSPATH= 
[drive: JGPSTrackEdit]
cd [drive: JGPSTrackEdit]\JGPSTrackEdit
java -Duser.home=[drive: JGPSTrackEdit]\JGPSTrackEdit -jar JGPSTrackEdit_1_6_1.jar 2>JGPSTrackEdit-bugs.txt
Ik gebruik 2 aparte mappen (directories), een voor Java en een voor JGPSTrackEdit zelf. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

  • [drive: java] = station met Java
  • [drive: JGPSTrackEdit] = station met JGPSTrackEdit

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewaar het bestand en geef het de naam JGPSTE.cmd. Dit bestand wordt gekopieerd naar de JGPSTrackEdit map(directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan.
Maak een nieuw programma object. Geef pad en de bestandsnaam op: "[station: JGPSTrackEdit]\JGPSTrackEdit\JGPSTE.cmd". In het tabblad Sessie de selectievakjes "OS/2 venster", "Starten als pictogram" en "Venster sluiten bij einde programma" aanvinken. In het tabblad Algemeen kan bij naam "JGPSTrackEdit" worden opgegeven.

Parameters / opties verklaard
  • Met de opgave "-Duser.home=[drive: JGPSTrackEdit]\JGPSTrackEdit" wordt ervoor gezorgd dat JGPSTrackEdit alle benodigde bestanden in de eigen directory opslaat inplaats van in de Home directory. Zorg ervoor dat je voldoende schijfruimte hebt, het programma maakt veel kaartdirectories en maakt gebruik van veel kaart foto's. Voor elke schaal in het programma krijg je kaart foto's en mappen.
  • De opgave "2>JGPSTrackEdit-bugs.txt" zorgt ervoor dat alle probleem meldingen (bugs) bewaard worden in het bestand "JGPSTrackEdit-bugs.txt". De 2 in "2>" is dus geen typefout! Het programma is niet helemaal vrij van fouten, je krijgt een bestand met bugs als je deze opgave had toegevoegd.

Download
In het bestand zit bovenstaand cmd bestand (alle schijfletters staan op C:) en een OS/2 JGPSTrackEdit icon: JGPSTrackEdit-ecs.zip.

revisie 03 juli 2016