Data Crow
Met Data Crow kun je via standaard modules film & video (divx, xvid, DVD, Blu-ray, etc.), boeken (en eBooks), afbeeldingen, spelletjes & software, muziek (mp3 en andere muziekbestanden) catalogiseren. Naast deze modules (die je kunt aanpassen aan jouw wensen) kun je nieuwe modules maken (wil je jouw postzegels, apparatuur of iets anders catalogiseren?). De grafische gebruikersinterface is aan te passen.

Met Data Crow kun je informatie vinden over jouw items via diensten zoals Amazon, Imdb.com, Sourceforge.net, Softpedia, Ofdb, MusicBrainz en vele anderen.
Rapportage (op basis van XSLT stylesheets en grafieken), lening administratie, onderdelen importeren & exporteren, backup & terugplaatsen, webservice en vele andere optionele functies staan voor je klaar.

Een korte lijst met functies:
 • Catalogiseren van media en alle andere dingen
 • Bruikleen beheer
 • Flexibel op alle fronten; je kunt velden toevoegen/verwijderen/verbergen, je eigen formulieren ontwerpen, de grafische gebruikersinterface aanpassen, je eigen modules (via een assistent) maken, enz.
 • Online-diensten om informatie over jouw items op te halen (imdb.com, amazon.com en nog veel meer)
 • Bestanden toevoegen (divx, mp3, flac, pdf, jpeg, etc.)
 • Complete desktop GUI en een lichtgewicht webserver + GUI
 • Bulk ververwerking van onderdelen (online bijwerken + bestanden toevoegen)
 • Intern help systeem
 • Geavanceerd gebruikersbeheer
 • Geavanceerde filters (die kunnen worden opgeslagen voor later gebruik)
 • Zo uit de doos catalogiseert Data Crow boeken, films, audio (cd's en/of bestanden), afbeeldingen en software maar kan ook iets anders catalogiseren

Systeemvereisten
 • Minimum JRE: 1.6.0_27
 • Grafische kaart met een minimale resolutie van 1024x768.
 • Het programma gebruikt 256Mb ram

Data Crow op een eComStation machine met Open JDK

Installeren van Data Crow
Download datacrow_4_0_1_installer.zip. Maak een map (directory) "datacrow". Kopieer het "installer.jar" bestand naar de nieuwe map "datacrow". Gebruik het installatie bestand "install.cmd" uit de download hieronder om het programma te installeren. De inhoud van install.cmd;
@echo off
set path=[station: java]\JAVA160ga5\bin
set BEGINLIBPATH=[station: java]\JAVA160ga5\bin
[station: datacrow]
cd [station: datacrow]\datacrow
java -jar installer.jar 2>installerbugs.txt
Ik gebruik 2 aparte mappen (directories), een voor Java en een voor Data Crow met de door het programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

 • [station: java] = station met Java
 • [station: datacrow] = station met Data Crow

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewaar het bestand "install.cmd". Dit bestand wordt gekopieerd naar de "datacrow" map(directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan. Als je de installatie start kun je alle vragen op de normale manier beantwoorden, behalve die ene op het laatste scherm. Het programma heeft geen verstand van onze desktop zodat het automatisch aanmaken niet verstandig is.

Het datacrow.cmd bestand
Data Crow version 4.0.1 werkt met Open JDK in OS/2-eCS. Hogere versies werken alleen met Java 7 of beter. Ik heb een datacrow.cmd bestand met de volgende inhoud;
@echo off
set path=[station: java]\JAVA160ga5\bin
set BEGINLIBPATH=[station: java]\JAVA160ga5\bin
[station: datacrow]
cd [station: datacrow]\datacrow
java -Xmx256m -jar datacrow.jar 2>datacrowbugs.txt
Ik gebruik 2 aparte mappen (directories), een voor Java en een voor Data Crow met de door het programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

 • [station: java] = station met Java
 • [station: datacrow] = station met Data Crow

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewerk en bewaar het bestand "datacrow.cmd" uit de distributie. Dit bestand wordt gekopieerd naar de "datacrow" map(directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan.
Maak een nieuw programma object. Geef pad en de bestandsnaam op: "[station: datacrow]\datacrow\datacrow.cmd". In het tabblad Sessie de selectievakjes "OS/2 venster", "Starten als pictogram" en "Venster sluiten bij einde programma" aanvinken. In het tabblad Algemeen kan bij naam "Data Crow 4.0.1" worden opgegeven.

Parameters / opties verklaard
 • De opgave "2>datacrowbugs.txt" zorgt ervoor dat alle probleem meldingen (bugs) bewaard worden in het bestand "datacrowbugs.txt". De 2 in "2>" is dus geen typefout!
 • De "-Xmx256m" komt uit de installatie instructie "[station: datacrow]\datacrow\readme\readme.txt". De "-Xmx256m" geeft de maximale grens van het te gebruiken geheugen aan.

Eerste keer opstarten
Wanneer de toepassing voor de eerste keer wordt gestart moet je een station en map(directory) opgeven waar Data Crow haar bestanden kan opslaan met jouw gegevens. Als dat is gedaan start het programma en zal dan afsluiten met de foutmelding SYS1808 en uitzonderingscode 0005. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat het programma een logbestand wil aanmaken. Dit gedrag komt bij meer programma's voor bij het de eerste keer starten. Herstart Data Crow en alles werkt zoals het hoort. Er is een incompatibiliteit tussen Oracle en OpenJDK die te maken heeft met plaatjes/afbeeldingen. PNG bestanden worden gelezen en opgeslagen in de database, alle anderen worden genegeerd. Alle opgeslagen plaatjes/afbeeldingen in de copy/paste buffer kunnen worden gebruikt in Data Crow, in het kort, open het plaatje/afbeelding in PMView Pro en kopieer het. Ga naar Data Crow en gebruik de optie "Toevoegen vanuit geheugen". Als je in de database gegevens gaat zoeken kom je jouw afbeeldingen tegen in het JPG-bestandsformaat. Ik heb er naar gekeken, het is geen incompatibiliteit maar het weglaten van code omdat dit door Oracle Java wordt ingevuld. Echter even opnieuw compileren is niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal handleidingen beschikbaar op www.datacrow.net. Op 23 August 2017 is Data Crow 4.2.2 vrij gegeven, op 2 April 2018 het bericht dat de ontwikkeling van Data Crow stopt. Met versie 4.0.1 lopen we dus niet echt ver achter.

Download
In het bestand zitten bovenstaande cmd bestanden (alle schijfletters staan op C:) en een OS/2 Data Crow icon: datacrow-ecs.zip.

revisie 21 juli 2018