Offline valideren
Om ervoor te zorgen dat browsers jouw HTML pagina goed kunnen weergeven, moet je er voor zorgen dat jouw HTML pagina aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dat heet valideren en dat kan on-line bij W3C, maar soms is het druk en je moet altijd het internet op. Ook ingewikkelde pagina's kunnen even de tijd nemen. Soms lijkt het of er niets gebeurd. Handiger zou zijn als je off-line kunt valideren op je eigen computer. Door toeval heb ik een offline validator gevonden die ook in OS/2-eCS werkt. Het is een Java programma welke beschikbaar is voor Windows, OS X en Linux. Geen OS/2-eCS. De auteur wil dit ook niet ondersteunen. Was een eenvoudige zip voorheen nog voldoende, met de laatste versie is het gebruik totaal onmogelijk gemaakt. Tenzij je eerst betaald, want in die versie kan een afwijkende browser worden opgegeven. Daarover geschreven met de auteur, maar die stuurt een algemeen antwoord terug. Voordat je je laat verleiden tot een betaalde versie, het pakket werkt namelijk erg goed, de https site waar dit moet gebeuren vertoont manco's en Firefox komt met "corrupte" meldingen. Gemiste kans zal ik maar denken.

Licentie
In de licentie staat het volgende;
LICENSE GRANT.
You are granted a free non-exclusive and non-transferable right to
use and distribute, for personal or commercial purposes the Software,
provided any copy contains this license and all of the original
proprietary notices.

RESTRICTIONS.
Except as otherwise expressly permitted in this Agreement, you are
not allowed to: (a) modify or create any derivative works of the
Software; (b) reverse-engineer, decompile, disassemble or otherwise
attempt to derive the source code for the Software except and only to
the extent that such activity is expressly permitted by applicable
law notwithstanding this limitation; (c) manipulate or alter the
components that make up this Software in any way; (d) sell, rent,
lease, sublicense, or otherwise transfer rights to the Software;
(e) embed the Software within another product or service.

Systeemvereisten
  • Minimaal JRE versie 1.6.0ga met ODIN versie 0.7.1 (2011-09-30)
  • JRE versie 1.6.0ga5 met ODIN versie 0.8.9 (2013-07-21)
  • Bij andere versies geeft de bestandsmanager in het pakket problemen. Geen bestand kunnen kiezen, niet sorteren op datum, geen andere weergave enz.

Total Validator installeren
De Linux distributie is de meest geschikte distributie voor OS/2-eCS als vertrekpunt. Download het originele bestand totalvalidatorbasic.tar.gz. Het bestand bevat versie 6.13.1 en is de laatste bruikbare versie voor OS/2-eCS. Vanaf versie 6.13.1 zijn de mogelijkheden van de vrije versie sterk beperkt en kan er geen alternatieve browser worden opgegeven. Daarmee zijn deze versies ongeschikt geworden voor OS/2-eCS. Gezien het standpunt van de auteur zal daar geen verandering in komen. In FC/2 de "tar.gz" uitgepakken naar ".tar", daarmee gaat het bestand van ± 3,7 naar 12,5 Mb. In FC/2 kun je ook de .tar uitpakken en dan kom je uit op een directory met de naam totalvalidatorbasic met daarin een aantal subdirectories. Kopieer de inhoud van de directory "totalvalidatorbasic" naar een eigen directory met bijvoorbeeld de naam "totalvalidatorbasic_v6131". De grootste subdirectory is de subdirectory "dicts". Daarin zijn te vinden Engels (UK/US), Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Andere talen kunnen alleen in de betaalde versie worden toegevoegd. Dat er op deze manier stevig wordt gediscrimineerd ontgaat de auteur. Moeten we daar rauwig om zijn?, nee. Waarom niet?, omdat je geen woorden kunt toevoegen, dat is alleen mogelijk in de betaalde versies. Dus je blijft met meldingen zitten van woorden die volkomen correct zijn. Die spelling check is zeer basaal en werkt overigens alleen als de HTML pagina ook in de juiste taal staat. Dus als je toevallig pagina's in een van die talen hebt op je website is het natuurlijk best wel handig. Omdat het pagina voor pagina gaat, gaat het met spelling ook best wel snel. De Linux distributie bevat natuurlijk alleen help en uitleg voor Linux. Zoals al geschreven, de support voor OS/2-eCS is 0,0.

Het te gebruiken cmd bestand
De laatst bruikbare versie laat zich echter met niet al te veel kunstgrepen verleiden om ook in Open JDK te werken onder OS/2-eCS. Ik heb een totalvalidator.cmd gemaakt met de volgende inhoud;
@echo off
set BEGINLIBPATH=[drive: java]\JAVA\JAVA160\bin
set path=[drive: java]\JAVA\JAVA160\bin
[drive: tv]
cd [drive: tv]\totalvalidatorbasic_v6131
java -Duser.home=[drive: tv]\totalvalidatorbasic_v6131 -jar totalvalidator.jar 2>totalvalidatorbugs.txt
Ik gebruik 2 aparte partities, een voor Java en een voor Total Validator zelf met de door dit programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

  • [drive: java] = station met Java
  • [drive: tv] = station met Total Validator

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewaar het bestand en geef het de naam TV_J160.cmd. De "J160" geeft aan dat dit bestand werkt met Java versie 1.60 (aka versie 6). Dit bestand wordt gekopieerd naar de totalvalidatorbasic_[versie] directory. Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan.

Total Validator instellen
Met dit bestand start de validator in eCS op. Maar er moeten nog een paar zaken worden geregeld in het programma zelf;

Het scherm van Totalvalidator

Bij "Validations" kun je in het vak "HTML validations" een methode kiezen, bijvoorbeeld "XHTML 1.0 Frameset" of "HTML 4.01 Transitional" of "HTML 5.0". Als je dit goed in je HTML bestand hebt aangegeven zet je dit vak op "Auto-detect". Het vak "Accessibility validation" kun je blanco laten of kiezen voor bijvoorbeeld "US Section 508" of "WCAG v2 AAA" en alles wat daar tussen zit. Hiermee kun je laten testen hoe goed toegankelijk de pagina is. Het is een beetje te vergelijken met de inhoud van www.webrichtlijnen.nl. Het vak "Spell check" blijft blanco omdat Nederlands niet standaard wordt ondersteund. Heel interessant is het vinkje "Check for broken links". Als dat is aangevinkt moet je wel een verbinding met het net hebben, want elke link wordt even gecontroleerd. Handig! Verder twee keuzevakjes voor het aanzetten van waarschuwingen en/of als het een en ander succesvol is verlopen.

Bij het vak "Miscellaneous" moet bij "Browser for results" de te gebruiken browser worden ingevuld. Het pakket genereert namelijk voor zijn resultaten een HTML pagina. In het vak staat nog "I:\firefox_359\Firefox!EL.exe", nu staat er "I:\firefox_10012\Firefox!EL.EXE". Even letten op de stationsletter en verder het werkt! Ik maak gebruik van het pakket RUN, vandaar de programmanaam "Firefox!EL". Als FireFox toevallig al was gestart wordt er een nieuw tabblad geopend met de resultaten en dat gaat snel. Het vak "Browser identification" is een beetje onduidelijk. Uiteraard geen OS/2-eCS versie. Die heb ik toegevoegd en ik merk nog niks. Dus laat dit maar staan op "Total Validator". Bovenin dit scherm moet je de pagina die je wil gaan valideren opgeven, dus pagina na pagina. Erg, nee, ik schrijf ook pagina na pagina. Het grote voordeel is offline valideren, eenmaal in de problemen geeft het programma allemaal hints en tips die terugvoeren naar orignele W3C documenten.

Download
In het bestand zit bovenstaand cmd bestand, alle schijfletters staan op C: en een OS/2 Total Validator icon: TV-160

revisie 26 augustus 2013