Wat is Xiss web?
Xiss web staat voor XML Interactive Slide Show en is een Java-tool gebaseerd op W3C standaarden (XML, XSLT, HTML/XHTML, CSS) die HTML-pagina's bouwt om foto's te presenteren als diavoorstelling.

Eigenschappen
  • Genereren van fotobeschrijvingen in XML-en HTML-pagina's op basis van indeling en opmaak
  • Weergeven van Exif-informatie
  • Google Maps
  • Geanimeerde foto overgangen
  • Gebruikt W3C standaarden: XML, XSLT, XPath, CSS

Systeemvereisten
  • Minimaal Java versie 1.4.2

Xiss web op een eComStation machine met Open JDK


Een van de belangrijkste kenmerken van de gegenereerde diashow is dat thumbnails altijd zichtbaar blijven tijdens het bladeren door de afbeeldingen. Xiss web kan de meta-data (IPTC, EXIF) uit afbeeldingen halen als dit mogelijk is. Als voorbeeld; de GPS-gegevens presenteren bij Google Maps. Xiss web maakt geanimeerde overgangen tussen afbeeldingen tijdens de diavoorstelling met behulp van jQuery scripts. Met Xiss web kun je jouw HTML-pagina's met diavoorstellingen beheren. Xiss web is alleen ontworpen om de pagina's voor een diavoorstelling te genereren en niet om een volledige website te onderhouden.

Installeren van Xiss web
Download xiss-web1.7.5-bin.zip. Maak een map(directory) "Xissweb". Pak het zip bestand uit in de nieuwe map. Maak een nieuw programma object of kopieer deze uit onderstaand bestand.
Geef pad en de bestandsnaam op: "[station:Xissweb]\Xissweb\Xissweb.cmd". In het tabblad Sessie de selectievakjes "OS/2 venster", "Starten als pictogram" en "Venster sluiten bij einde programma" aanvinken. In het tabblad Algemeen kan bij naam "Xiss web" worden opgegeven.

Het te gebruiken cmd bestand
Xiss web werkt goed met Open JDK in OS/2-eCS. Ik heb een Xissweb.cmd bestand met de volgende inhoud;
@echo off
set path=[drive: java]\JAVA160\bin;[drive: Xissweb]\Xissweb;[drive: Xissweb]\Xissweb\bin
set BEGINLIBPATH=[drive: java]\JAVA160\bin
set CLASSPATH=
[drive: Xissweb]
cd [drive: Xissweb]\Xissweb
java -Duser.home=[drive: Xissweb]\Xissweb -splash:rsrc/gui/images/about/bigLogo.png -jar xiss-web.jar
2>Xissweb_bugs.txt
Ik gebruik 2 aparte mappen (directories), een voor Java en een voor Xiss web zelf met de door het programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

  • [drive: java] = station met Java
  • [drive: Xissweb] = station met Xiss web

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewaar het bestand en geef het de naam Xissweb.cmd of pas het Xissweb.cmd uit de distributie aan. Dit bestand wordt gekopieerd naar de Xissweb map (directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan.

Download
In het bestand zit bovenstaand cmd bestand (alle schijfletters staan op C:) en een OS/2 icoontje: Xissweb-eCS.zip.

revisie 29 oktober 2012