GiftedMotion
GiftedMotion is een gratis en eenvoudig te gebruiken open source GIF-animator. Wil je een avatar animeren voor een forum, maar vind je Photoshop te duur of te ingewikkeld om te gebruiken? Dan is Giftedmotion precies het juiste gereedschap voor jou! Geen installatie nodig, geen leercurve om toe te passen, beloofd! Selecteer gewoon de stilstaande beelden voor je GIF, breng ze in de juiste volgorde, pas de timing naar wens aan en neem de uiteindelijke animatie op. Zo eenvoudig is het.

Kenmerken
  • Platformonafhankelijk, draait op elk besturingssysteem.
  • Ondersteuning voor meerdere talen (Engels, Duits, Italiaans, Braziliaans, Pools, Nederlands(nieuw!)).
  • GPL-software, geen licentiekosten.
  • KISS-aanpak. Geen steile leercurve.
  • Geen installatie vereist. Plaats gewoon het jar-bestand op je bureaublad (of een andere plaats) en start het. GiftedMotion zal zichzelf niet in je besturingssysteem begraven. Aangezien GiftedMotion klein is, kun je zelfs een bladwijzer voor deze pagina maken en terugkomen om vanaf hier te beginnen, wanneer dat nodig is.
  • Ondersteunt de volgende invoerformaten: PNG, JPG / JPEG, BMP en GIF.
  • Eenvoudig aan te passen positie van afbeeldingen binnen frames en grootte van de resulterende afbeelding.
  • Preview-functie.
  • In staat om bestaande afbeeldingen te bewerken.

Systeemvereisten
  • Minimale JRE versie is 1.6
  • Bij voorkeur 1024 x 768 resolutie.
  • Afhankelijk van de grootte van de foto's voldoende geheugen.

GiftedMotion op een eComStation machine met Open JDK Animated gif op een eComStation machine met Open JDK


Installeren van GiftedMotion
Download het bestand GiftedMotion-ecs.zip. Dit pakket bevat de laatste update met Nederlandse vertaling. Maak een map(directory) met de naam "GiftedMotion" of iets soortgelijks dat aan je wens voldoet. Open het zipbestand en kopieer alles naar deze map(directory). Dat is alles!
Er is meer informatie beschikbaar in het handboek (engelstalig).

Het gebruikte gm.cmd bestand
GiftedMotion werkt met Open JDK in OS/2-eCS, alleen help werkt niet met onze versie van Java. Ik heb een gm.cmd bestand gemaakt met de volgende inhoud;
@echo off
set CLASSPATH=
set BEGINLIBPATH=[station: java]\JAVA160\bin
set path=[station: java]\JAVA160\bin
[station: giftedmotion]
cd [station: giftedmotion]\GiftedMotion
java -Duser.home=[station: giftedmotion]\GiftedMotion -jar giftedmotion-1.23.jar 2>giftedmotion-bugs.txt
Ik gebruik 2 aparte mappen (directories), een voor Java en een voor GiftedMotion met de door het programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

  • [station: java] = station met Java
  • [station: giftedmotion] = station met GiftedMotion

moet worden vervangen door echte schijfletters. Bewerk en sla het bestand "gm.cmd" uit de distributie op. Als je het bestand "GiftedMotion-ecs.zip" had gedownload, dan staat dit bestand al in de juiste map (directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan.
Maak een nieuw programma object. Geef pad en de bestandsnaam op: "[station: giftedmotion]\GiftedMotion\gm.cmd". In het tabblad Sessie de selectievakjes "OS/2 venster", "Starten als pictogram" en "Venster sluiten bij einde programma" aanvinken. In het tabblad Algemeen kan bij naam "GiftedMotion" worden opgegeven. Uit het bestand "giftedmotion-ecs.zip" kan het icoontje worden gebruikt.

Parameters / opties verklaard
  • Met de opgave "-Duser.home=[station: giftedmotion]\GiftedMotion" wordt ervoor gezorgd dat GiftedMotion alle benodigde bestanden in de eigen directory opslaat inplaats van in de Home directory. In de test produceerde het geen bestanden, dus beschouw het als een beveiliging.
  • De opgave "2>giftedmotion-bugs.txt" zorgt ervoor dat alle probleem meldingen (bugs) worden bewaard in het bestand "giftedmotion-bugs.txt". De 2 in "2>" is dus geen typefout! Het bestand blijft leeg, goed teken!

Download
In het bestand zit het aangepaste programma met de nieuwe Nederlandse vertaling, bovenstaand cmd bestand (alle schijfletters staan op C:) en een OS/2 GiftedMotion icon: giftedmotion-ecs.zip.

revisie 15 maart 2020