Wat is EXIF-O-Matic?
Veel digitale camera's slaan gegevens over camera instellingen op in het gemaakte beeldbestand, deze gegevens worden meta-data genoemd en moeten conform de EXIF en IPTC standaarden zijn. De gevens omvatten zaken zoals exacte tijd waarop de foto is genomen, de lens opening, de tijd, of de flitser aan of uit stond enz. De programmeur wilde deze informatie kunnen bekijken in zijn online foto album en kon voor dat doel geen mooie EXIF bibliotheek vinden die deze gegevens kon exporteren naar HTML. Op basis van Drew Noakes "extraction library" is dit programma ontstaan.

Het bestand "EOM-Windows.zip" bevat het Java programma Exif-O-Matic versie 1.1.8. Ik heb hem van het "web" geplukt, de originele site is opgehouden te bestaan. Echter de eigenaar is onder "andere(?)" naam verder gegaan en ook daar is dat bestand te downloaden, alleen nu versie 1.2. In de uitleg staat "clean-up", dat is voor mij altijd nog dat het programma dan ongeveer gelijk in omvang blijft of zelfs in omvang krimpt. Niet bij deze versie. Versie 1.1.8 heeft een omvang van 182.013 bytes en versie 1.2 heeft een omvang van 285.504 bytes, waar zijn die extra 100.000 bytes voor nodig? Versie 1.1.8 start dus ook gewoon op, versie 1.2 knalt er hard uit met de foutmelding "Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/instituteofthefuture/exif/ExifOMatic". De programmeur heeft aangegeven er geen tijd meer aan te besteden. De naam van de nieuwe site is http://www.rahulbotics.com/personal-projects/exif-o-matic/. Als ik op die site de plaatjes bekijk van versie 1.2, dan moet ik tot de conclusie komen dat er weinig tot niets is gewijzigd ten opzichte van versie 1.1.8. Ik heb gevonden dat de belichtingstijd gewijzigd is in normaal fotografen jargon. Dus ik heb versie 1.1.8 geïnstalleerd. Ik heb versie 1.1.8 opnieuw ingepakt met een OS/2-eCS command bestand, icoontje en een leeswijzer.

Ik gebruik een EOM.cmd bestand op het programma op te starten. Deze ziet er als volgt uit;
@echo off
set path=[drive: java]\JAVA160\bin
set BEGINLIBPATH=[drive: java]\JAVA160\bin
set CLASSPATH=
[drive: EOM]
cd [drive: EOM]\EOM
java -jar EOM.jar
Ik gebruik 2 aparte partities, een voor Java en een voor Exif-O-Matic zelf met de door het programma aangemaakte bestanden. De in het cmd bestand gebruikte verwijzingen;

  • [drive: java] = station met Java
  • [drive: EOM] = station met Exif-O-Matic

moeten dus vervangen worden door echte schijfletters. Bewaar het bestand en geef het de naam eom.cmd of pas het eom.cmd in de distributie aan. Dit bestand wordt gekopieerd naar de Exif-O-Matic map(directory). Verder kunnen paden anders zijn, pas dit naar behoefte aan.

Download
In het bestand zit bovenstaand cmd bestand (alle schijfletters staan op C:), een OS/2 icoontje, een leeswijzer en uiteraard het programma zelf: EOM-eCS.zip.

revisie 20 oktober 2012