Copyright mededeling

De tips en trucs pagina's

Al naar gelang mijn vorderingen met het ombouwen van materiaal en het bouwen van mijn baan zullen hier opgedane tips en trucs komen te staan.

Er zijn nu twee tips en trucs over het ombouwen van analoog naar digitaal. Als je een locomotief wil ombouwen naar digitaal moet je je eerst afvragen of dat ooit nog eens andersom moet, dus van digitaal naar analoog. Denk daar niet te lichtzinnig over! Als die mogelijkheid er moet zijn, moet je er voor zorgen dat je alle verwijderde onderdelen bewaart. Mooie plek daarvoor is in de doos zelf, onder de inleg. Daar is meestal ruimte genoeg. Ik heb van de nu twee gepresenteerde locomotieven voorbeelden gezien van hoe het niet moet. Ik heb natuurlijk wel de tijd mee, de decoders worden met de dag kleiner. Wachten met ombouw kan dus in het voordeel werken. De hier gepresenteerde locomotieven kunnen vrij eenvoudig weer worden omgebouwd naar analoog.

Ik gebruik voor het maken van een railplan het railcad programma Scarm. Ik laat zien hoe je eenvoudig een bibliotheek kunt aanpassen aan jouw wensen (t/m versie 0.9.31). Er staat ook een geheel nieuwe bibliotheek voor de Bush Feldbahn. Verder nog een link naar een handige pagina over hoe je met enkele toetsdrukken Scarm kunt instellen.

Sinds kort is het programma Data Crow in gebruik voor het vastleggen van mijn verzameling. In dit deel uitleg en wat voorbeelden.