Copyright mededeling

Verzameling vastleggen en documenteren

Het programma Data Crow is in gebruik voor het vastleggen van mijn verzameling. Er zijn veel programma's verkrijgbaar die verzamelingen kunnen vastleggen. Echter al deze programma's hebben het nadeel gebonden te zijn aan of een besturingssysteem (bijv. Windows, Apple of Linux) of afhankelijk zijn van externe ondersteunings software (bijv. Windows of Linux bibliotheken). Programma's willen ook nog wel eens niet werken in een nieuw besturingssysteem door (nieuwe) wijzigingen in het besturingssysteem. Data Crow werkt in Java en heeft daarnaast niets anders nodig. Java is voor bijna alle besturingssystemen beschikbaar en vaak standaard al geïnstalleerd. Een in Data Crow opgebouwde verzameling is dus op elk systeem te gebruiken. Bij het overstappen naar een ander besturingssysteem kun je dus gebruik blijven maken van jouw verzameling en behoef je niet opnieuw tijd te investeren in het opnieuw opbouwen van een database.

In Data Crow kun je je eigen modules maken. Ik heb modules gemaakt voor;

  • Locomotieven - icoontje met wiel en de letter L
  • Personenwagons - icoontje met wiel en de letter P
  • Goederenwagons - icoontje met wiel en de letter G
  • Scenery - icoontje met een baanhuisje
  • Boeken - icoontje met een boek

Module met de gegevens van de locomotieven Module met de gegevens van de boeken Module met de gegevens van de rijtuigen Module met de gegevens van de scenery Module met de gegevens van de goederenwagons
Modules in Data Crow


Het icoontje met de twee gebruikers ("users") is een vast onderdeel in Data Crow versie 4.0.1, dit onderdeel kan niet worden gewist omdat de database is geopend door een gebruiker, ook al is deze gebruiker niet benoemd. In latere versies wordt het wellicht mogelijk om ook dit icoontje te wissen, het onderdeel blijft echter dan wel actief op de achtergrond. Er zit dus niets achter met betrekking tot de modelbaan.

Er wordt een voorbeeld gegeven door met de muis op een van bovenstaande icoontjes te klikken. Aan de linkerkant het invoerveld en aan de rechterkant hoe het in de database zichtbaar wordt. Enkele velden hebben aan de rechterzijde een map icoontje. Als gedurende het inbrengen van gegevens het gewenste er niet bij zit, dan kun je met behulp van dit icoontje dat even snel toevoegen. Dus je begint met een lege database en al naar gelang je vordert worden dit soort velden gevuld en direct gesorteerd op alfabet. Het voorbeeld sluit zichzelf na 30 seconden. Eerder sluiten kan met het kruis rechtsboven van het voorbeeld.

Het frame van de modules is apart te exporteren, alleen de voorkeuren niet. Belangstellenden kunnen mij een mailtje sturen. Je kunt dan zelf aan de slag met Data Crow. De pagina "bibliotheek" is ook een export uit Data Crow. Ik heb daarbij nog wel andere programma's gebruikt, de export is een Tab delimited bestand. Binnen een paar minuten is die pagina klaar voor gebruik!