Hoofdmenu zonder frames heen en weer vliegende vogel heen en weer vliegende vogel
Copyright © 2005- Joop Nijenhuis (Verwijder de getallen voor een werkend adres) Teksten, tekeningen, foto's en plaatjes mogen niet
worden gewijzigd, vermenigvuldigd, door derden of voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de auteur.


Kanokamperen
Welkom op mijn pagina's over kanokamperen. Deze pagina's gaan over mijn ervaringen met kamperen en een Gatz Yoho II (kano) en zal overwegend gericht zijn op het alleen zijn en alleen bevaren (solo) van een open kano (ook wel canadees genoemd).

Wat is nu kanokamperen?
de webmaster op locatie in actie de webmaster op locatie in actie
   
Kanokamperen is meer een manier van leven of van vakantie vieren op een heel intense manier en dan het liefst in de ongerepte natuur. Kanokamperen bestaat uit twee dingen, kanoën en kamperen. Alles wat benodigd is voor het kamperen wordt in de kano meegenomen. Dit betekent dat de kano veel gewicht moet kunnen dragen en daarmee vallen alle vlakwater boten en kajaks af. Wat overblijft zijn de zogenaamde open kano's, in de volksmond wel eens canadees genoemd. De open kano heeft zijn eigen charmes, zijn eigen vaartechniek en is over het algemeen zeer robuust. Zelfs in Nederland is er een enorme keuze. De keuze die gebruikers maken is vaak ingegeven door hun portemonnee. Dat dit veelal een verkeerde keuze is zal hopelijk gaandeweg duidelijk worden. Voor de aanschaf moet je veel geld op tafel leggen, echter de investering die je doet is er één voor een lange tijd. Mits je de kano met beleid vaart heb je daar minimaal tien jaar of nog langer plezier van. In dat licht bezien valt de aanschaf van een wat duurdere kano dan reuze mee.

Op mijn site kun je dus lezen over kanokeuze in relatie met kanokamperen, de peddelkeuze, hoe je dat ding moet vervoeren, welke tent geschikt is en waarom, hoe je zaken moet inpakken, wat je beslist mee moet hebben en waarom je hier het overgrote deel van je voedselpakket waarschijnlijk moet inkopen. Kleding komt aan bod, maar ook navigatie en wat wel en niet nuttig is, enz. Alles staat er natuurlijk niet in één keer, stukje bij beetje zullen de onderwerpen worden gevuld.

Voor wie bestemd?
Kanokamperen kan overal. In Nederland is veel water voor de kano bereikbaar, het is niet moeilijk om meerdere jaren grote toertochten uit te zetten. De kans dat je dan over bekend water gaat is zelfs miniem. Echter na een paar jaar heb je het wel gezien en wil je eens wat anders. Landen die dan aantrekkelijk zijn voor het maken van lange tochten zijn Noorwegen, Zweden en Finland. Daar over de meren zwalken is het kanokamperen in de vaak ongerepte natuur.
Een toilet in Zweden, een groot diep gat met een overdekt plankje erboven Een toilet in Zweden, een groot diep gat met een overdekt plankje erboven
  Een "chemisch" toilet in Zweden, een groot diep gat met een overdekt plankje erboven  
Hoe vreemd en wellicht lachwekkend dit mag overkomen, dit is absoluut niets voor mensen die persé een schone wit porseleinen pot moeten zien om hun behoeften te kunnen doen. Verstoppingen zijn zeer ernstig en er is GEEN dokter in de buurt! Er zijn er ook die altijd een stoel moeten hebben om te kunnen zitten, dit heeft meer te maken met de eigen instelling. Het is namelijk niet mogelijk om stoelen, tafels en de daarbij behorende bungalowtent mee te nemen. Er zijn ook geen aanlegsteigers of lage graskanten, dus je krijgt natte voeten! Verder kun je het treffen, na een paar dagen mooi weer slaat het weer om, de trip is al behoorlijk gevorderd. Je zal dus door regen en wind moeten peddelen, je tentje moeten opzetten in soms striemende regen en je potje in de tent moeten koken. En alles is nat tot zeer nat. Daar moet je wel allemaal tegen kunnen, zo niet, niet aan beginnen. Kanokamperen is verder niet tijdgebonden, het kan zomer en winter (mits er geen ijs ligt) en de trip kan een paar dagen in beslag nemen, maar ook een paar weken en nog langer.

Solo kanokamperen gaat anders als met een groep
Solo kanokamperen is dus eropuit gaan in je eentje. Het grote voordeel is dat je met niemand ruzie hebt of kunt maken en dat je overal de tijd voor kunt nemen. Dat laatste is niet helemaal onbelangrijk. Met een groep gaat de groep op vakantie. Veel problemen tijdens het kanokamperen ontstaan door het groepsgevoel. Ongewild wordt je toch op de een of andere manier "opgejaagd", je zou sommige dingen langzamer willen doen of ergens meer de tijd voor nemen. Echter de groep heeft daar een sterke invloed op. Niet zelden geeft dat ongelukken omdat de aandacht ergens anders naar toe wordt getrokken in plaats van je aandacht te houden bij waar je mee bezig was. Een ander nadeel van een groep is dat er altijd leden zijn die de boventoon voeren (haantjesgedrag) en hun wil aan anderen opdringen. Daar tegenin gaan veroorzaakt onvrede. Ik heb het vijf seizoenen uitgehouden, in vier daarvan heb ik hard moeten ingrijpen, alle kennis en kunde van de bagagedrager moeten halen om de zaak te redden als er nog wat te redden viel. Toen was ik het zat en ben ik alleen verder gegaan. Bij solo ga jij op vakantie. Niks moet, alles kan. Niks boeken, alles op de bonnefooi. Dat geeft veel rust. Er zijn ook nadelen aan solo gaan. Je hebt geen maatje, je kunt niet iets samen doen of delen. En sommige karweitjes kun je alleen maar met z'n tweeën doen. Dus solo gaan vraagt meer van je materiaal, vraagt om meer slimmigheid bij jezelf om karweitjes voor twee ook alleen te doen. Het is wel een uitdaging.

Navigatie
Je hebt gekozen voor de no-frames versie van mijn homepage over kanokamperen. Boven in de banner staan aan de linkerkant twee peddelbladen. Het onderste peddelblad is de toegang tot het menu waarmee je verder door deze homepage kunt navigeren. In het hoofdmenu geeft het onderste peddelblad toegang tot mijn andere pagina's op het WWW. In andere menu's geeft het peddelblad toegang tot het vorige menu. Op pagina's geeft het peddelblad toegang tot het menu van waaruit de pagina was gestart. In de menu's is altijd een windroos te vinden met een inleiding en aanwijzingen over het gekozen onderwerp.

Lees ook het voorbehoud in het rood omlijnde blok onderaan de pagina goed door!

Deze pagina's zijn opgemaakt met behulp van Mozilla® en FireFox®, het kan dus zijn dat de weergave met Internet Explorer® (IE) van Microsoft® een ander resultaat geeft. Er mag in de pagina maar één schuifbalk zichtbaar zijn. Heb je er meerdere, dan moet je of de korpsgrootte naar beneden bijstellen of het aantal "navigatiebalken" verminderen of andere tabbladen sluiten. De resolutie waarmee de pagina's zijn opgemaakt is 800 x 600 en dit is dus ook de meest aangewezen resolutie om de pagina's te bekijken. Op schermen met een hogere resolutie zullen de pagina's gecentreerd worden weergegeven.

Het beeldscherm is niet correct afgesteld als het beeldscherm met deze pagina "schreeuwende kleuren" heeft. De kans is groot dat helderheid en contrast niet correct staan ingesteld. Bij mij heeft helderheid een waarde van 60 op de schaal van 1 tot 100. Contrast heeft bij mij de waarde 66 op de schaal van 1 tot 100. Beiden staan van fabriekswege uit vaak veel te hoog, soms wel op 100. Een goede hulp is bijvoorbeeld de Photo Friday Monitor Calibration Tool, maar er zijn er meer. Met behulp van deze site zijn de waarden voor helderheid en contrast goed in te stellen.

Mededelingen over deze site
Op de pagina's over kanokamperen komen veel foto's en tekeningen voor die speciaal voor deze homepage zijn gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld de tekening over het indelen van mijn Yoho II niet gemaakt voor het indelen zelf, maar voor de pagina die daarover gaat. Een plaatje zegt immers meer dan heel veel woorden. Dus ga niet denken dat je ingewikkelde dingen moet gaan doen om zover te komen, dat heb ik ook niet gedaan!

Alle gegevens op deze site zijn opgetekend uit eigen ervaring, mogelijk hier en daar met wat ondersteuning uit de voor mij beschikbare literatuur. Voor alle niet zelf gemaakte afbeeldingen is toestemming verkregen voor publicatie op mijn site. Die toestemming is verkregen of door middel van registratie of door middel van email. Mocht je anders van mening zijn en je bent rechthebbende, dan kun je dat op onderstaand adres kenbaar maken. Lees a.u.b. ook de rode regel achter mijn adres zorgvuldig! Uiteraard zijn andere op- en aanmerkingen, hopelijk wel positief, ook welkom.

Alle informatie op deze homepage is ter kennisneming, er kunnen geen rechten in de breedste zin van haar betekenis aan worden ontleend. Ook kunnen gegevens en/of methoden niet toepasselijk zijn of op gelijke manier werken in een andere situatie dan die van de auteur. De auteur kan niet aansprakelijk worden gesteld en aanvaard ook geen enkele aansprakelijkheid in de breedste zin van haar betekenis. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw beslissingen over het wel of niet toepassen van de hier verkregen informatie.